20 de novembre del 2009

fragment 286 - XXIII Seminari Blanquerna CONSEU



Demà, dissabte, 21 de novembre, comença el XXIII Seminari Blanquerna CONSEU, que es farà aquest cap de setmana (21 I 22 de novembre) a l’Hotel Nàutic (c. de Virgili, 24) de Can Pastilla, Palma.
Ha estat presentat avui en roda de premsa per Jaume Mateu, presidentde l’Obra Cultural Balear, Pere Bueno, del Grup Blanquerna, Aureli Argemí, del CIEMEN, i Arnold Cassola, ponent maltès participant del seminari.
Polítics de l’àmbit de les illes mediterrànies, com Arnold Cassola, d’Alternativa Demokratika de Malta, o Julia Sanguinetti, del Partit Nacionalista Cors (que ve en substitució de Paul-Jo Caitucoli), debatran a la platja de Palma aquest cap de setmana sobre com interactuen el turisme i la identitat en el context de les illes mediterrànies. En aquest sentit, Cassola ha remarcat que “en el cas de Malta, pel fet de ser una economia postcolonial, el turisme ha fet de contrapès de totes les iniciatives institucionals de recuperació de la cultura maltesa després de la independència.”
A més de Sanguinetti i Cassola, participarà al seminari Sjurdur Skaale, del partit Republicà de les Illes Fèroe, actualment la força amb més representació al parlament feroès. Tant el Blanquerna com el CIEMEN han considerat molt positiu poder tenir una visió des d’una illa del context europeu no mediterrani.
El seminari també tendrà ponents de les Illes Balears, com ara el professor de la UIB Joan Amer, especialista precisament en turisme, sostenibilitat i repercussions en la societat, o Tomeu Martí, que farà una anàlisi de les perspectives del sobiranisme a les Illes Balears. D’altra banda, diumenge dematí hi haurà un debat sobre la complexa realitat de l’arxipèlag balear, on participaran Jaume Garau, director general de Fons Europeus, Nel Martí, exconseller de Cultura del Consell de Mallorca, Esperança Marí, portaveu d’Eivissa pel Canvi, i Isidor Torres, exbatle de Formentera.
En la presentació del seminari, tant Aureli Argemí, del CIEMEN, com Pere Bueno, del Grup Blanquerna, han destacat que el tema de la trobada s’insereix a la perfecció en la línia de feina que duen endavant ambdues entitats, de fer arribar al teixit social de Catalunya i les Illes Balears el debat sobre els diferents aspectes que incideixen en el desenvolupament de l’actualitat en el nostre entorn més immediat.


Durant les jornades hi haurà una actuació musical. Enguany el Seminari Blanquerna-CONSEU comptarà amb la presència del jove cantautor principatí Cesk Freixas. El concert es durà a terme el vespre dissabte 21 de novembre.

El Grup Blanquerna és un espai de debat i reflexió, plural i transversal que, des de posicions crítiques i transformadores, treballa al servei de les Illes Balears i els Països Catalans.