30 d’abril de 2009

fragment 214 - dia 9 de maig tothom al carrer: cadena humana per la llengua
Aquest matí s'ha fet la presentació en roda de premsa de la Cadena Humana de dia 9 de maig.
Com cada any en el mes de maig (i ja en fa 14), l'OCB convoca la ciutadania per expressar i reivindicar a peu de carrer els nostres drets lingüístics; a vegades organitzant una diada i d'altres, com és el cas, una acció que, no per més senzilla és menys reivindicativa.Aquí us deixo el text de la roda de premsa:

L'Obra Cultural Balear ha fet avui una roda de premsa per presentar la Cadena Humana per la Llengua del dissabte, 9 de maig a Palma, convocada amb el lema "Drets per la Llengua". Hi han pres part el president de l'OCB, Jaume Mateu, el coordinador, Tomeu Martí, i la portaveu Marisa Cerdó, que han estat acompanyats per Josep de Luis i Caterina Sánchez, també membres de la junta directiva de l'entitat.

Jaume Mateu ha fet una crida a tots els sectors socials a participar a l'acte, que té com a finalitat promoure els drets lingüístics. Segons el president, cal que la societat civil mallorquina, des de les associacions culturals a les de lleure, passant per les juvenils i sindicals, s'impliqui en aquesta activitat en defensa de la nostra llengua. Mateu ha fet un balanç dels darrers anys de política lingüística, amb avanços lents, però constants, i ha criticat el trencament unilateral del consens per part del PP. En aquest sentit, per al president de l'OCB, és inadmissible que la formació conservadora hagi anunciat que derogaria la Llei de Normalització Lingüística i altres normes que garanteixen els drets lingüístics. Aquesta postura com a reaccionària, segons Mateu, ha provocat la convocatòria de la cadena humana a favor de la llengua. El president de l'OCB ha rebutjat les actituds que pretenen secundaritzar i minoritzar el català i per extensió les persones i entitats que fan feina a favor de la seva normalització. L'entitat proposa que el català es mantengui com a llengua de relació dins la societat mallorquina, especialment entre les més de 200 comunitats que hi conviuen.

Tomeu Martí, per la seva part, ha explicat com anirà la cadena humana del dissabte, 9 de maig, a Palma, organitzada per l'Obra Cultural Balear i per una comissió organitzadora integrada per diverses entitats de diferents àmbits socials. Segons el coordinador, l'activitat està convocada en principi a les 18.00 hores a la plaça d'Espanya, on començarà la cadena. No obstant això, a les 17.00 hores, a la plaça Major de Palma, es farà una ballada popular amb els grups Sarau Alcudienc i Música Nostra, els participants de la qual participaran des d'allà en el procés de constitució de la cadena. Paral•lament, a la mateixa hora, hi haurà una festa infantil amb el grup Cucorba a la plaça de Cort, des d'on es constituirà una altra part de la cadena. Martí ha remarcat que la convocatòria està adreçada tant als catalanoparlants com als no catalanoparlants que són solidaris amb els drets lingüístics. L'entitat fa una crida a la gent a venir en família per participar a una activitat que serà alhora festiva i reivindicativa, com és habitual en les mobilitzacions de l'OCB. La cadena es començarà a constituir a les 18.00 hores a la plaça d'Espanya i recorrerà el carrer Sant Miquel, la plaça Major, el carrer Colom i Cort, per arribar fins al Parlament de les Illes Balears. Els participants, alhora que fan la cadena, s'aniran passant de mà en mà un manifest que demanarà aprofundir en el procés de normalització lingüística. El manifest es llegirà al final de la cadena, davant la seu de la sobirania popular.

A migdia ho han donat per TV Mallorca com podeu veure aquí, a partir del minut 22:33 (ja sabeu allò de fer córrer la barra d'abaix per anar avançant). Si no teniu el visualitzador adient, es pot descarregar aquí, o directament de la pàgina web de tv Mallorca.
També en parlen a:
Racó Català

1 comentari:

Drets per la llengua! ha dit...

Video OCBtv:
http://www.youtube.com/watch?v=yrJpeuU7DD8