2 de maig del 2009

fragment 215 - Janis Joplin



Janis Joplin està considerada com una de les milors veus blanques de blues i soul; la seva energia i entrega a l’escenari eren fruit de la dura experiència de tocar en tot tipus de locals.
Janis és una nena tímida i introvertida, a l'institut no és gens popular i el seus companys la marginen, Janis no acabarà mai de superar aquell menyspreu i el seu caràcter rebel, indomable i totalment inestable marcarà la seva carrera.
Acabarà convertint-se en un símbol femení de la contracultura dels 60.
Tres grans festivals marquen la trajectòria de Janis Joplin, el primer és el HUMAN BE-ING al PARC GOLDEN GATE DE SANT FRANCISCO, el segon el 16 de Juny de 1.967, és el de la seva consagració : MONTERREY POP FESTIVAL a Califòrnia, de tres dies de duració, on JANIS actua amb els més grans del moment : HENDRIX, SIMON & GARFUNKEL, MAMAS & THE PAPAS, THE WHO,...
Al 1.969 una gran Janis Joplin triomfa al festival de WOODSTOCK, novament amb HENDRIX, els CREDENCE, SANTANA, GRATEFUL DEAD, JOE COCKER, ...
L’èxit també la va començar a consumir. Aclaparada per la fama, cansada per una gira inacabable, barallada amb la seva família ( la seva pròpia mare li va arribar a desitjar que tan debò no hagués nascut mai) i turmentada per les males relacions amb la seva pròpia banda, Japlin va començar a consumir heroïna per, tal com deia ella, trobar la pau. I aquest, va ser el principi de la seva fi personal, justament quan artísticament estava en el seu auge.




El dia 4 d’octubre de 1970, desprès de passar tota la jornada a l’estudi, se’n va anar de copes i es va emborratxar. Aquella mateixa matinada, una sobredosis d’heroïna acabaria amb la seva vida.La premsa, aleshores, va emfatitzar les estranyes circumstàncies de la seva mort. Segons alguns mitjans, la droga que la va matar era d’una puresa extrema, molt més de l’habitual, les xeringues que va utilitzar van desaparèixer i hi havia evidències que algú més havia estat allà amb ella.
El cos de Janis va ser incinerat i les seves cendres van ser llençades a l’oceà Pacífic. Va deixar 600 dòlars als seus amics per a que celebressin la seva mort amb una festa salvatge.