19 de juny del 2008

fragment 70 - 'la directiva del retorn: la de la vergonya.'



Quan hi ha situació de crisi econòmica 'mundial' motivada pels preus del petroli, no és cap novetat veure com les persones que en surten més perjudicades són les pobres del món.
Una prova més d'això és l'aprovació del text, amb els vots del partit popular, els liberals i la dreta nacionalista de la UE, de l'anomenada 'directiva del retorn', que permet l'expulsió de les persones immigrades indocumentades, passant abans per la 'presó' dels centres d'internament, sense haver comès cap delicte, sols per ser persones pobres que han hagut d'abandonar família i amics per guanyar-se 'les faves'.
Després de la polèmica oberta a ran del text, finalment la UE ha optat per donar més potència a les veus de Sarkozy i Berlusconi, les més xenòfobes, dures i restrictives, facilitant així que estats membres amb normativa més 'permissiva' puguin adaptar-se a la nova directiva i mantenir 'empresonats' entre 6 i 18 mesos les immigrades 'conflictives', permetent que sigui una autoritat administrativa i no un jutge, qui decideixi la seva detenció i el seu internament.
Es ratifica una vegada més que els moviments migratoris són moneda de canvi per als interessos capitalistes i són producte del funcionament del mateix sistema capitalista globalitzat.
No és casual que aquesta Directiva sorgeixi en un moment de crisi capitalista especialment greu i poc temps després d'una altra Directiva que pretén allargar la jornada laboral fins a les 65 hores setmanals.
És evident que és necessària una regulació i una distribució de les migracions; però això no passa per donar solucions de càstig; El fet de no haver nascut en un lloc on la vida se'ns fa, si més no, senzilla i còmoda si la comparam amb les que han hagut de sortir del seu entorn per no passar la fam a què els obliguen les riques que no donarien ni un cigró del seu plat i que, ja és sabut, són una minoria que posseeix la majoria de la riquesa i que no la compartiria amb solucions que la lògica inherent a la condició humana, 'presuposa'.