16 d’abril del 2009

fragments 208 - 'música per a l'exili'



L'Obra Cultural Balear, l'associació Memòria de Mallorca i el Memorial Democràtic de Catalunya han organitzat conjuntament un programa d'activitats per commemorar els setanta anys de l'exili republicà. El plat fort serà el concert "Música per a l'exili", un gran espectacle en record a aquest esdeveniment. L'activitat es farà el proper divendres, 17 d'abril, a les 22.00 hores, a l'Auditòrium de Palma. El preu de l'entrada, que es pot adquirir a la taquilla de l'Auditòrium i al local de l'Obra Cultural Balear, és de 10 euros.

"Música per a l'exili" és un espectacle que només es farà dues vegades: el dijous 16 d'abril al Teatre Modern de Barcelona, en un acte organitzat pel Memorial Democràtic de Catalunya; i el divendres 17 d'abril, a les 22.00 hores, a l'Auditòrium de Palma. Basat en textos de Joan Oliver, Pablo Neruda, Víctor Jara i Lluís Llach, la direcció musical i la creació de l'espectacle han anat a càrrec del cantant Pau Guillamet "Guillamino" i de Manuel García, Premi Nacional de la Música de Xile, que hi actuaran juntament amb un conjunt integrat per Alejandro Soto, Miquel Sospedra, Jordi Rudé, Sisu Coromina i Toni Molina. A més, l'espectacle incorporarà la col•laboració de músics catalans, com ara Maria del Mar Bonet (Mallorca), Sílvia Pérez Cruz i Refree (Catalunya) i d'altres territoris de l'Estat, com Javier Ruibal (Andalusia), Uxía (Galícia), Kepa Junkera (País Basc) i Eliseo Parra (Castella), tots ells artistes de talla internacional. La direcció artística va a càrrec de Manel Montañés. La durada de l'espectacle serà de noranta minuts.

Aquest mes d'abril es compleixen 70 anys del final de la Guerra Civil i de l'inici d'una de les etapes més dures de l'Estat espanyol, amb l'exili de milers de republicans. Per això, aquest concert pretén alçar-se com una contribució artística en homenatge a tots els que van patir la pèrdua i el sentiment d'estrangeria lluny de la seva terra, reunint importants músics de diferents territoris, que interpretaran un repertori construït a partir de la poesia de Joan Oliver, Pablo Neruda, Víctor Jara i Lluís Llach. Música que ens parla de la tragèdia de l'exili, però també de solidaritat i esperança.