13 de març del 2009

fragment 192 - inauguració del III FSMa 2009








Aquesta seria la crònica, en imatges, de la inauguració del III Fòrum Social de Mallorca.
  • Lectura del manifest per part de representants de les diferents entitats amb l'aportació dels cartells elaborats per a l'esdeveniment.

    MANIFEST
    EN DEFENSA I RECUPERACIÓ
    DELS SERVEIS PÚBLICS I SOCIALS

    Entenem els serveis públics i socials com a drets humans de la ciutadania, conquerits per satisfer necessitats de les persones, no pel comerç i benefici econòmic. Els serveis públics i socials no es poden regir per criteris de rendibilitat sinó d’interès social. D’accés universal, mantenguts sempre per una fiscalitat solidària, representen els drets més significatius assolits per la ciutadania a través de la història i són indispensables per lluitar contra les desigualtats socials i territorials.

    La provisió dels serveis públics i socials s’ha de desenvolupar en base a les necessitats de tothom; no en la seva capacitat de pagament segons les lleis del mercat. Els drets socials no han de ser liberalitzats ni privatitzats. Entenem que es un deure de l’Administració, garantir-ne el seu exercici pràctic i facilitar-ne l’accés i coneixement a tota la ciutadania sense exclusions, de manera que passin a ser una part decisiva en les polítiques socials.

    Patim una ofensiva neoliberal, per part dels sectors governamentals, en contra dels Serveis Públics. Tots apliquen polítiques de privatització i liquidació de l’Estat del Benestar. Els dirigents econòmics i polítics insten el Govern de l’Estat a privatitzar tot quant pugui ser controlat per empreses privades.

    Estam en contra de la disminució de la despesa pública social, i a favor del seu augment significatiu, amb gestió i execució directa. Denunciam que aquesta ofensiva es porta també des d’institucions internacionals i especialment de la Unió Europea, de la qual la directiva Bolkenstein de liberalització de serveis i el mateix Tractat de Reforma de la UE (Lisboa, desembre de 2007), són exemples d’imposicions antidemocràtiques d’un model econòmic neoliberal.

    Davant aquesta ofensiva, es fa necessari donar suport a les lluites socials i unificar les accions, per tal que no es quedin aïllades en cada sector, i es faci possible la participació de tota la ciutadania:

    Cal una acció de denúncia dels processos de privatització, que sovint fins hi tot són desconeguts de manera conscient pels sectors més directament afectats.

    Cal posar en evidència que l’ofensiva privatitzadora, a més a més dels sectors socials bàsics com la sanitat, l’educació i el sistema de pensions, s’estén també al territori i la distribució de l’aigua, transports urbans i ferrocarril, ports i aeroports, mitjans de comunicació, energia i telecomunicacions i altres sectors ja privatitzats.

    Fets que darrerament els mitjans de comunicació presenten com inevitables i part de la ciutadania també, s’agreugen en no parar esment als nous drets humans emergents, com el dret a un urbanisme harmoniós i sostenible, a l’oci, a atendre persones per sobre de vehicles privats, a conciliar vida familiar amb vida laboral.... (aquest és el fragment que vaig llegir jo).

    Només si les ciutadanes i els ciutadans estam informats i actuam organitzats podrem aturar aquesta ofensiva i reconduir el procés cap a una restauració d’uns Serveis Públics controlats democràticament per part de la ciutadania. Volem uns serveis no únicament "públics", sinó també gestionats amb la participació d’usuàries i usuaris, treballadores i treballadors, deslliurats de la tutela dels buròcrates i/o tecnòcrates. Volem també uns serveis públics que respectin plenament els drets laborals dels que hi treballen, tant en salaris com en condicions de treball, i denunciam que externalitzacions i subcontractacions perjudiquen tant treballadores i treballadors com usuàries i usuaris.

    Un cop celebrat el 60 aniversari de la proclamació dels Drets Humans, i incorporant els nous drets emergents, exigim que els serveis públics del nostre País siguin impulsats per les Administracions Públiques, i garanteixin que tots els ciutadans i ciutadanes en puguem gaudir sense exclusions.

    Les organitzacions, col·lectius entitats i persones disposades a realitzar el III Fòrum Social de Mallorca ens proposam iniciar una unitat d’acció ciutadana, començant per les jornades a celebrar el 12, 13, 14 i 15 de març de 2009.

    UNITAT D’ACCIÓ EN LA DIVERSITAT!
    LLUITEM CONTRA LES PRIVATITZACIONS!
    UN ALTRE MÓN ÉS POSSIBLE, I UNA ALTRA MALLORCA, TAMBÈ!
    UN ALTRE ORDRE ECONÒMIC ÉS NECESSARI! !
  • Concert de música tibetana.
  • Xerrada-debat a càrrec de Miren Etxezarreta Zubizarreta, amb el títol 'El context polític i econòmic del procés de privatització dels serveis públics i socials'.