3 de març del 2009

fragment 186 - els clàssics de la Bernat Metge



Ja fa dies que vaig posar el banner aquest de la dreta sobre la campanya per què la col·lecció 'els clàssics de la Bernat Metge' ens arribassin també a la resta de territoris de parla catalana, en aquest cas a les Illes. A hores d'ara, la campanya ja ha donat els seus fruits, tot i que me sembla que no ha estat exactament gràcies a ella.
M'explic; des de mitjan de gener es podien trobar als quioscs de Catalunya les obres de la col·lecció que l´empresa distribuïdora, Planeta-Altaya, va restringir a l'àmbit de Catalunya; però, l'amic-periodista Josep Joan va publicar un article a 'Diario de Mallorca' on feia la queixa oportuna i oportunista: Els clàssics de la Bernat Metge no ens arriben i entre l'article i la campanya posada a e-criteri, (desconec si va ser ell qui la va encetar), la cosa ja té forma; des del passat dia 19 de febrer es poden trobar les obres esmentades a dues llibreries de Palma: 'Quart Creixent' i 'Llibres Mallorca', com no podia ser d'altra manera.
Article del mateix Josep Joan R. al Diario de Mallorca de dissabte dia 21 de febrer:
Els clàssics de la Bernat Metge ja són a Palma

És necessari saber els motius, i més, de tan valuosa col·lecció; segons podeu llegir al text de la campanya:
'...el primer director de la Fundació Bernat Metge va ser el felanitxer Joan Estelrich Artigues. Ho va ser durant 36 anys, des de que es va crear la Fundació, l'any 1922, fins que va morir el 1958. Precisament fa pocs mesos, arran del 50è aniversari de la seva mort, el Consell Insular de Mallorca va organitzar un cicle de conferències. Una d'aquestes era la de Francesc Guardans i Cambó: «Joan Estelrich i la Fundació Bernat Metge». La vinculació de Mallorca amb la Fundació (via Associació per la Cultura de Mallorca) va ser molt intensa, amb intercanvis periòdics i, amb informació permanent a la revista LA NOSTRA TERRA (1928-1936)...'


PS. Gràcies a les persones que us vareu posar les piles en el seu moment, entre elles, en Josep J., és clar.