3 de desembre del 2008

fragment 150 - petita crònica de l'escola de tardor en imatges (I)


La primera xerrada del matí, amb en Jaume López, professor de teoria política de la UPF, president de l'ACP i president de la PDD, que ens va parlar de 'Nació, autodeterminació, dret de decidir. Els Països catalans a la cruïlla del futur'. La xerrada va ser enfocada des de les diverses formes de participació, les Iniciatives Legislatives Populars (ILP), les consultes populars o els referèndums, contemplades en els tres estatuts dels PPCC.
Seguidament, en Toni ens va presentar en Raimundo Viejo, doctor en Ciència Política i de l'Administració, que participà en substitució d'en David Fernàndez. El tema de la seva xerrada 'moviments socials emancipatoris i els valors de l'esquerra transformadora avui' va engrescar molt el públic.
Amb la seva manera de fer, ens va provocar dient-nos que no teníem les coses clares quan definim els moviments socials, que hi ha dificultats molt grans a l'hora de fer-ho; així doncs, va capgirar-ne la definició, enfocant-la cap al que 'NO' són; moviment social NO ÉS mobilització, hi ha processos de mobilització que no són moviment social; posant exemples clars i contundents com les mobilitzacions del feixisme, induïdes per l'estat: les dictadures, que fan que les masses desfilin, això no és moviment; és control sobre la població.

Part del públic engrescat, escoltant en Raimundo.

L'última xerrada del mati, amb en Giorgio Mosangini, politòleg i membre del Col·lectiu d'Estudis sobre Cooperació i Desenvolupament i de l'Entesa pel Decreixement. L'exposició va ser la més científica, amb dades, gràfiques,...
Defensant el decreixement com una alternativa a la insostenibilitat de l'actual model social i econòmic, Mosangini va explicar que el moviment pel decreixement promou un canvi de valors personal i col·lectiu, però també una alternativa a nivell polític.