9 de juliol de 2008

fragment 78 - llengua i intel·ligència (I)

Me negava a parlar-ne per no fer-los ‘bombo’ a aquesta colla ‘d’intel·lectuals espanyols’ (oximoron?), però després de la reunió de la sectorial de política lingüística de dimarts, no me’n vull estar de fer-ho.

A l'esmentada reunió se’ns va lliurar una fotocòpia de la notícia que sortia a el (in) mundo’ (edició de Balears) sobre ‘la mesa de turismo’ i la seva adhesió al ‘manifiesto’; no era l’únic diari que en parlava, la notícia sortia arreu.

Però evidentment, a ‘EL (IN) MUNDO' s’hi parlava amb aquella dosi d’al·lucinògens que el caracteritza i que a mi personalment, de tant en tant me va bé, perquè me posa les piles i me sento fins i tot orgullosa de les ‘floretes’ que ens llança el citat diari.

Copiï textualment, ho sento, però per poder llegir-lo a la xarxa o posar-vos l’enllaç, s’ha d’estar subscrit i, com vos podeu imaginar, no arrib a aquesta mida de masoquisme.

El que deia, vos copiï un trosset del text:

‘...el presidente de la mesa, Juan Andrés Melián indica que en el sector turístico la diversidad lingüística autonómica ocasiona problemas en cuestiones como la señalización de carreteras y aeropuertos. Además, califica de esperpéntica la creación en Mallorca de una policía lingüística para imponer el catalán en los restaurantes. Se refiere a la campanya puesta en marcha hace cinco días por la directora de Política Lingüística del Govern Balear, Margalida Tous (del separatista PSM), para que los establecimientos hosteleros de las islas, atiendan en la lengua cooficial...'


PERquè DIC JO, si poses AEROPORT i al costat hi dibuixes un , cal ser filòleg per entendre que vol dir, no? Bé, filòleg no, però es veu que el turisme monolingüe espanyol, que és tancat de mena, no ho entén, el turisme 'no espanyol' no presenta cap problema, potser els espanyols s'ho haurien de fer mirar.

El tal Melián diu que a Mallorca s'ha creat una 'policia lingüística'..., home, jo no ho veig així, però seria una bona idea, sempre i quan tenguem en compte que 'policia' vol dir 'cos que vetlla pel compliment dels reglaments', sense fer ús d'armes destructives, sinó totes les constructives, que és més difícil.

*Segons el DIEC una persona intel·lectual és aquella que té una certa capacitat de pensar la realitat social i cultural i d’influir críticament en l’opinió mitjançant l’assaig o la presència en els mitjans de comunicació.

(continuarà)