25 de febrer del 2008

fragment 3 - Conflictes comunicatius (1)

Aquests dies estic llegint un llibre sobre resolució de conflictes emocionals sense necessitat de 'medicació' i en un dels capítols parla de com comunicar-se, sense usar la violència verbal per tal de resoldre conflictes comunicatius. amb la/les persona/es causant/s del malestar.
Us en reprodueix el fragment.

Els 'quatre genets' de les situacions comunicatives conflictives:

1. La crítica: "Ja tornes a arribar tard. Només penses en tu mateix/a".

2. Menyspreu: "Ets ridícul", "Mira que n'ets de badoca!", "El teu comportament és inapropiat".

3. Contraatac i 4. Retirada freda: Quan ens 'ataquen', les dues reaccions que el cervell emocional ens ofereix són la lluita i la retirada, eleccions eficaces per als insectes i els rèptils, no pas per a les persones. un contraatac violent mai no ha inspirat l'oponent a suplicar perdó i prendre l'agressor entre els seus braços. L'altra opció (la retirada freda), considerada com una especialitat masculina, és una retirada emocional 'esperant que la tempesta escampi' i no és una manera eficaç de tractar els problemes.


Dir-ho tot sense fer mal:

Quins són els principis de la comunicació eficaç, de les vies intel·ligents per solucionar conflictes?

El primer principi de la comunicació no violenta és substituir el judici (les crítiques) constatant els fets d'una manera objectiva, (enlloc de dir: "Aquest informe no està bé", cal dir: "Sembla que manquen tres idees fonamentals per comunicar el nostre missatge en aquest informe"). Com més específics i objectius som, més probable és que l'altra persona reaccioni davant les nostres paraules en un intent legítim de comunicar-se en lloc de percebre-ho com un atac a la seva identitat.

El segon principi és evitar formular qualsevol mena de judici mentre ens concentrem en el que sentim plenament. Es tracta de descriure la situació amb frases que comencin en "jo" en lloc de "tu", expressant els propis sentiments, per tant, sent sincers i oberts, sent honests, demostrant la pròpia vulnerabilitat, el que fa, en la majoria dels casos, que l'adversari es desarmi. (continuarà)