27 de juliol del 2009

fragment 256 - dies mogudets








Ui, casi ni pensava en omplir el meu blog!
Ja fa massa dies que no hi poso res; és el que té estar de vacances però ben ocupada.
Sis dies són excessius.
A veure per on començo...
Han estat uns dies molt intensos, plens d'activitats diverses.
Per fer-ne cinc cèntims, en primer lloc felicitar al col·lectiu de Gent Activa per organitzar dues jornades ben engrescadores. Molt bé, endavant les atxes!
Dijous al jardí de Can Alcover, a la primera de les jornades, que teniu aquí, es va debatre sobre les possibles alternatives a l'actual crisi.
Parlàrem de cooperativisme, d'objecció fiscal, de fer créixer les alternatives, les que ja funcionen i les possibles...
En Borja Rosa, membre del col·lectiu crisi, que va donar suport a l'Enric Duran, explicà com funciona el col·lectiu i les respostes que van agafant camí per fer front al capitalisme.
El proper 17 de setembre ja farà un any de la primera acció de l'Enric publicada a la revista crisi on explicava com havia pogut estafar a 39 entitats i aconseguir 492 mil euros.
Na Mònica Jaume, de la cooperativa agrohoritzontal, ens va explicar com funciona l'organització, com s'ha de fer per contactar-hi i poder disposar setmanal o quinzenalment de la senalla ecològica; de les xerrades que fan, d'on els podem trobar(actualment no disposen de casal i comparteixen espai amb l'espai jove del banc de s'oli), la periodicitat en què ho fan...apostant per un consumisme ecològic, també a la ciutat.
Tina Codina, secretària de l'Associació de Veïns de Canamunt - Ciutat Antiga, ens va exposar l'experiència de l'associació pel que fa a consum ecològic i sostenible, a propostes que s'han duit a terma com l'ús de la bicicleta que ha comportat el lloguer d'un local com a aparcament comunitari...
En Teo Nogara, membre d'Això és vida, una de les primeres cooperatives de pagesos, ens explicà la seva experiència, com han anat creixent i les necessitats que tenen per poder mantenir-se.
Al final hi hagué debat amb propostes com la d'impulsar una campanya per apostar per l'objecció fiscal que alguns, però pocs, ja practiquen.

Dissabte, la taula rodona sobre sindicalisme i les possibles respostes alternatives des del punt de vista sindical, provocaren també un gran debat on hi hagué alguna que altra discrepància per part d'un membre del públic.
No només hem de responsabilitzar de la crisi els dos sindicats majoritaris; tothom en major o menor mesura, n'és responsable, perquè d'alguna manera tots i totes hi hem participat, a vegades involuntàriament, però còmodament.
Com a conclusions, la necessitat d'autoorganitzar-nos, de participació social, de conscienciació de que no només som treballadores i treballadors que hem de reivindicar drets laborals, sinó que hem de prendre consciència de que primer som individus socials i com a tals ens hem d'implicar en el dia a dia de la societat, de la ciutat o poble on vivim, actuant a nivell local per arribar a fer-ho globalment. Els canvis socials estan en mans del poble i ens ho hem de creure i aplicar.
Els sindicats han de ser eines socio-polítiques, i formar part activa de les plataformes, associacions i tot el que es derivi dels moviments socials, sempre engrescant i implicant a l'afiliació.

Després, a la mateixa plaça, hi hagué un sopar vegà a preu popular; a continuació l'actuació d'en Titot que va glosar amb na Catalina Canyelles de Sa Pobla acompanyats a la guitarra per Jaume Reus, més conegut com a 'cranc pelut', que al final, ens oferí algunes de les seves caçons, en aquesta ocasió, ell sol, com a 'cranc pelat' que va dir ell.
Iniciatives com aquestes jornades, engrescar de cada vegada a més gent a participar-hi, són les respostes més necessàries i urgents.