24 de maig del 2009

fragment 226 - Acampallengua 2009 i més








Un any més, l'èxit de l'Acampallengua ha estat aclaparador, (de fet encara ho està sent; acaba aquest migdia/horabaixa). Tant l'organització com el servei de voluntaris i d'ordre, han passat, una vegada més, la prova no gens fàcil del mèrit per la bona coordinació.
La zona d'acampada feia goig, una plantada de tendes ben colorides i ocupant un espai considerable; no m'atrevesc encara a donar xifres, però atenent a les fonts periodístiques del dBalears, unes 4 mil persones acampades, que voldria dir entre 600 i 1000 tendes i la participació d'unes 15 mil, majoritàriamnet de les Illes, però també del Principat i del PV.
Algun que altre incident poc important i solucionat al moment; petits robatoris, descuits amb els estris personals (mòbils oblidats, pèrdua dels abonaments...) fruit més aviat de la distracció.
Amb un programa complet d'activitats, la climatologia contràriament a l'any passat, també va acompanyar, va fer un dia clarament estiuenc.

Comença l'Acampallengua 2009 amb molta afluència de gent i temperatures elevades

Un Acampallengua de récord


Acampats per la llengua a sa Pobla


Però, com que no tot pot sortir cent per cent esplèndid; la NOTA DISCORDANT la varen protagonitzar tres agents de les forces d'ocupació espanyoles (la guàrdia civil, en aquest cas).
Prèviament a la crònica dels aconteixements, val a dir que s'havia acordat entre l'organització i el sergent de la guàrdia civil de Sa Pobla, que no entraria cap agent al recinte de l'acampallengua, tant del concert com de la zona d'acampada; que en cas necessari se'ls avisaria.
Tot semblava més o menys calmat; només el jeep de passeig d'una de les parelles de la GC havia fet una mica de ronda pels voltants de la zona d'acampada, sense entrar-hi. Arribaren fins allà amb el jeep i feren la volta; noltros ho consideràrem una actitud una mica provocadora, però no li vàrem voler donar més importància.
La cosa se va embrutar quan, passades les tres de la matinada, tres dels agents, contravenint l'acord i una vegada que el sergent responsable se n'havia anat a dormir, compareixeren a la zona dels concerts en actitud 'xulesca', prepotent i tots els qualificatius per l'estil que volgueu afegir, controlant el material de les paradetes instal·lades fora, a l'entrada del recinte; fins que decidíren entrar-hi i, dirigint-se directament cap a en Tomeu li van demanar la identificació a la vegada que ell els recordava que estaven incomplint l'acord pactat; aleshores, com si ja esperassin la resposta, el varen emmanillar i se l'endugueren cap al quarter, al·legant ressistència a l'autoritat.
A partir d'aquí, tot varen ser corregudes, telefonades als mitjans, a missers...No ens deixaren entrar, l'agent que estava a la porta del quarter ens anava informant del que passava dins; en els primers instants la notícia que corria era que se l'enduien cap a Inca o Pollença al calabós i que hi passaria la nit.
Hi varen haver nervis; alguns joves volgueren rebel·lar-se davant la impotència i en alguns moments es sentiren xiulos i cançons com l'estaca, algun símptoma d'ansietat...; els varem calmar tot fent-los veure que no era el moment per crear més conflicte; que el que importava abans de tot era posar tots els mitjans necessaris per treure en Tomeu d'allà i que ja faríem renou quan ho haguéssim aconseguit.
Una vegada compareguda l'advocada d'ofici i haver fet la declaració, després de dues hores, el varen deixar en llibertat.
Podeu llegir-ho a:
Vilaweb
3cat24
Avui
Directe!cat
Llibertat.cat
Eldebat
Crònica

Ara queda per veure quines mesures disciplinàries es prendran contra els tres agents i quines mesures legals emprendrem des de l'OCB perquè el fet no quedi en la impunitat.