4 de setembre del 2008

fragment 103 - xopet, glopet...les nostres begudes (I) Les Illes



Els dies d'estada a Prada vam poder fer tasts de diverses begudes espirituoses, des del muscat fins als licors occitans, com el pastís.
Així que avui, desenfeinada obligada, m'he encurollat a cercar informació sobre les begudes i els noms que hi posam a les més conegudes i reconegudes del nostre país.
Començaré per les de les Illes, com no podia ser d'altra manera.
De les Pitiüses, poca cosa sé, les més conegudes d'Eivissa potser siguin la 'frígola' (licor de farigola) i les 'herbes eivissenques', així com els vins de la terra.
De Menorca destaca el 'gin xoriguer', herència dels britànics, que és conegut sobretot per la 'pomada' (xoriguer amb refresc de llimona, millor amb granissat de llimona natural a l'estiu), sobre el nom de la qual hi ha disputes entre els maonesos i els ciutadellencs, per qüestions òbvies (us remet a la història de Menorca i la problemàtica de la seva capital); així idò, a Maó l'anomenen 'pomada' i a Ciutadella 'ginet' o 'gin amb llimonada'.
Me sembla que a la barreja de cervesa i llimonada a Menorca li diuen 'sandi o shandi', o així ho tenc entès.
De Mallorca evidentment conec més el tema, però no tot , ni de prop fer-hi; us en faig cinc cèntims:
Del 'palo', beguda extreta de la maceració de quina i genciana, se'n fa el 'mesclat' (barreja de palo amb cassalla) i és la beguda típica de les festes de moros i cristians de Pollença.
Però el vermut per excel·lència de Mallorca és, sens dubte, el 'palo amb sifó'.
Les 'herbes (dolces, seques o mesclades)', beguda anisada, resultat de la maceració i de la destil·lació de plantes aromàtiques de l'illa, sobretot fonoll; són típiques d'arreu de Mallorca; les millors, les casolanes.
A l'estiu, amb un parell de glaçons, són refrescants i és una de les meves begudes imprescindibles.
Si parlam ara del tema cafè mesclat amb algun tipus de licor, no pot faltar el 'rom amazona', l'anís extra sec 'trescaires', la 'canya i el cremadillo Valls'.
La combinació de cafè amb aquests o d'altres licors s'anomena normalment 'rebentat', però a Felanitx, rarets que som, li deim 'rasca', sobretot si és de rom amazona.
També tenim noms segons la mida del contingut: un 'xopet', que sembla un barbarisme de 'xupito', per la zona d'Artà es refereix a la cervesa amb llimonada. Un 'glopet', seria sinònim, però n'ignor la ubicació geogràfica.
A la zona de Felanitx i Portocolom, el jovent que surt de marxeta, demana 'minis o minetxos', quan vol un combinat petit.
I per acabar amb una mica d'humor, als clàssics 'xupitos', fa anys i panys, no sé si ara es diu, si eren d'un licor potent, tipus whisky, vodka, cassalla...els anomenavem 'emosiones fuertes', llegit així.
* S'agraeixen noves aportacions i/o comentaris si hi ha errades.

1 comentari:

TecnoXock ha dit...

M'ha arribat aquesta proposta i la trobo interessant!!
Visca la terra!!!

Mar Roca i Sol ha dit...
Bones
Davant de les últimes accions d'Albert Rivera (c's) us proposo que el dia 11 de Setembre en els nostres blogs pengem l'Estelada. Una campanya que he començat sola i que necessita de tots. En el fons són les nostres cases virtuals. Passa'l . Aquí us podeu baixar l'Estelada www.marroca.blogspot.com